Het Vertelhuis    

Aanbod van verhalen

De boom
Een verhaal over het ontstaan van een boom en zijn ontwikkeling ergens op een plek in de wereld. Verteld door de boom zelf. Duur: 15 minuten.

De jongen die de wijde wereld introk.
Een jongen ontmoet een oude vrouw die een zware takenbos draagt. Hij helpt haar en zij geeft hem een viool. Dan trekt hij daarmee de wereld in.
Een verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar met kleine marionetten. Duur: 20 minuten.
Korte verhalen met een diepere betekenis.
Waaronder: - Het gevonden geld, - De eigenwijze vrouw, - Wat weegt een sneeuwvlok, - De perfecte vrouw, - De rivier, - De veerman en de monnik, - Een vrome monnik, - Verlangen, - Sarah en de krantenpagina, - Voor de poort van het paradijs, - La petite fourmi qui va à Jerusalem.
Duur: overwegend 2 minuten.

Baboesjka Driekoningenverhaal.
Een oude vrouw woont alleen in een bos. Op een dag trekken drie rijke vreemdelingen aan haar hutje voorbij. Als ze hoort dat ze op weg zijn naar de geboorteplaats van een bijzonder kind, vraagt ze of ze mee mag. Duur: 12 minuten.

Boer Goos, boer Broos en boer Klaas Naar een Ierse legende over Hudden, Dudden en O’Neary.
Twee rijke boeren, Goos en Broos, kunnen niet verdragen dat Klaas, een arme boer, tussen hen in woont. Ze willen hem verdrijven, zodat ook zijn kleine stukje grond van hen wordt. Het gaat niet helemaal naar hun wens. Duur: 12 minuten.

De boer en de drie studenten
Drie jongemannen nemen zich voor om een boertje in de maling te nemen. Ze wanen zich intelligent en oppermachtig. Het pakt echter anders uit. Duur: 12 minuten.

De boom aan het Ganlanmeer Bewerking van het Chinese sprookje “De kristalparel”
Een jongen leeft met zijn moeder in armoede. Het is elke dag hard werken en er blijft nooit iets over. De vraag hoe het toch komt dat het meer almaar troebel blijft, houdt de jongeman bezig. Zou het met hun armoede te maken kunnen hebben? Tot hij op een dag hoort van “De Wijze Man In Het Westen”. Die zou antwoord hebben op alle vragen…
Hij wil er heen. Duur: 20 minuten.

De clown van God
Een eenvoudige jongen kan goed jongleren. Hij ziet op een dag een rondtrekkend circus en sluit zich aan als clown. Het gaat hem voor de wind. Hij wordt beroemd. De roem is eindig. Hij komt weer terug in zijn geboortestad en maakt het moment van zijn leven mee. Duur: 15 minuten.

De droom van Eisik Een Jiddische vertelling.
Eisik droomt van een schat. Zijn vrouw verklaart hem voor gek en wil hem niet volgen in zijn ideeën. Maar als de droom vaker komt, volgt Eisik zijn hart, gaat op reis en doet een wonderlijke ontdekking. Duur: 8 minuten.

De fluit van de herdersjongen, van Dan Lindholm Kerstverhaal.
Een herdersjongen krijgt in het veld rond Bethlehem een fluit. Een engel geeft hem die en zegt hem de fluit naar het Kind te brengen, als geschenk. De herdersjongen gaat op pad en bereikt met moeite en hindernissen de stal. Duur: 10 minuten.

De geschenken van het kleine volkje
Een kleermaker en een goudsmid komen in de bossen een kring van dansende kleine mensjes tegen. Ze dansen mee en krijgen een beloning.
Duur: 8 minuten.

De kikkerkoning of IJzeren Hendrik
Het prinsesje verliest haar gouden bal in de bron. De kikker is beried hem er uit te halen, maar wil daarvoor een beloning. Duur: 12 minuten.

De koning die niet dood wilde; van Godfried Bomans
Een koning krijgt van zijn arts te horen dat zijn levenseinde nabij is. Maar hij wil niet dood. Hij doet er alles aan om te voorkomen, dat hij sterft. Duur: 10 minuten.

De koning en de arme violist Joodse parabel.
Een koning vraagt zich af wie er in zijn land nu werkelijk gelukkig is. Hij besluit, in een vermomming, zelf op onderzoek uit te gaan en ontdekt waarvan geluk afhankelijk is. Duur: 15 minuten.

De prinses die nog nooit heeft gelachen
Een koning heeft een dochter die nog nooit gelachen heeft. Ze heeft de bijnaam “De prinses met het treurige gezicht”. Het maakt de koning heel verdrietig en hij besluit een beloning te geven aan degene die het lukt de prinses te laten lachen. Duur: 15 minuten.

De tempel met de duizend spiegels Boeddhistische parabel.
Een hond heeft gehoord van een tempel met duizend spiegels. Hij weet niet wat spiegels zijn, maar die tempel zou hij toch wel eens willen zien. Hij gaat hem zoeken. Duur: 3 minuten.

De veerman en de monnik Boeddhistische parabel.
Een veerman heeft twee zonen. Een van hen neemt het ambacht van zijn vader over, de andere gaat in een Boeddhistisch klooster. Na zeven jaar ontmoeten ze elkaar weer. Duur: 3 minuten.

De wens van Namkha
Een Tibetaans verhaal over een jongen, onschuldig, naïef en heel goed gelovig. Hij woont met zijn moeder in een klein huisje. Na een lange reis met ongelukken en veel angsten komt het toch tot een goed eind. Duur: 15 minuten.

Een zeemeermin moet je nooit in de ogen kijken
Een Ierse legende over een visser genaamd Lutey. Het overkomt hem dat hij een zeemeermin in de ogen kijkt. Hij heeft geluk, dat hij het nog kan navertellen. Duur: 15 minuten.

Hersch Ostropoler Een Jiddische vertelling.
Hersch kan gezien worden als de Joodse Tijl Uilenspiegel. Ondeugend, maar met een hart van goud. Meerdere verhalen die onafhankelijk, maar ook als geheel beluisterd kunnen worden. Duur: van 15 tot 60 minuten, al naar gelang de samenstelling.

Het appeltulbandje
Een oude vrouw wil een appeltulband bakken. Ze heeft geen appels, wel pruimen. Kan ze die met iemand ruilen? Duur: 7 minuten.

Het been in de IJssel.
Er wordt een been in de IJssel gevonden. Een onopgelost mysterie. Joris van Casteren laat het er niet bij zitten en komt tot bijzondere ervaringen en conclusies. Duur: 12 minuten.

Het ezeltje, sprookje van Grimm.
Een prins, geboren als ezeltje, wil graag muziek maken. Hij trekt eenzaam en in verdriet de wereld in. Mag hij de dochter van de naburige koning trouwen? duur: 12 minuten.

Het huis op de heuvel
Er is plotseling een huis verschenen op een heuvel in Zimbabwe, zo maar uit het niets.
Er schijnt een prins te wonen. De meisjes uit het naburige dorp willen hem zien. Duur: 12 minuten.

Het Sneeuwmeisje Een bewerking van een Russisch sprookje.
In het leven van twee oude mensen brac
ht het sneeuwmeisje veel geluk. Toen kwam het voorjaar…. Duur: 9 minuten.

 

Het spinnetje dat wilde verhuizen Een Zwitsers sprookje.
Een spinnetje had zich voorgenomen een nieuw webje te gaan weven. Vol kleur. Duur: 4 minuten

Het stenen koord
(Utrecht)
Een Middeleeuws, dramatisch verhaal. Thomas van Henegouwen, een Vlaamse jongen, wil graag deelnemen aan de wedstrijd “Wie mag de Domtoren van Utrecht gaan bouwen?” Thomas wil bouwen en dan zijn geliefde Maria over laten komen naar Nederland. Het verhaal wordt verteld in de Pandhof in Utrecht. Duur: 15 minuten.

Het zondagskind; van Godfried Bomans
In een gezin met zes kinderen wordt het zevende kind gewenst. Als het uiteindelijk geboren wordt, op zondag, blijkt het een heel bijzonder kind te zijn. Duur: 15 minuten.

Hoe een Ethiopische vrouw haar man temde
Een vrouw in Ethiopië vraagt de dorpsarts om hulp. Haar man toont geen interesse meer voor haar. Ze wil hem weer voor haar winnen en is bereid daar veel voor te doen. Duur: 8 minuten.

Marie Curie, fragmenten uit haar leven
Maria Sklodowska, een 19e eeuwse Poolse jonge en sterke vrouw wil veel voor haar land betekenen. Ze brengt offers en voert een zware strijd. Duur: van 15 tot 60 minuten.

Meester Priem
Een sprookje van Grimm.
Meester Priem is een schoenlapper. De beste die er bestaat. Vindt hijzelf. Fouten maken doet hij niet. Dat doen alleen anderen. Dat doen alleen domme mensen. Hij zou zelfs de hemel anders inrichten. Duur: 10 minuten.

Met z’n zessen de wereld rond
Een sprookje van Grimm.
Zes mannen vinden elkaar en trekken de wereld rond. Ze hebben ieder een bijzonder talent. Samen kunnen ze de hele wereld aan. Duur: 15 minuten.

Nicolaasverhaal: Aan zijn lot ontkomt niemand
Nicolaaslegende uit Rusland
Een rijke koopman op weg naar huis leest op een muur van een badhuis de tekst dat al zijn bezittingen eens over zullen gaan naar Wanjoesjka. De koopman denkt: “Hoe kan ik dat lot afwenden?” Duur: 20 minuten.

Old Minneke
In de bossen woont een heks. Ze is op jonge mannen uit. Als je in haar machtsgebied komt, kun je niet meer bij haar weg. Ja, op één manier maar. Maar dat wil niemand. Duur: 12 minuten.

Ragebol Een Noors sprookje.
Een koningin verlangt naar een dochtertje. Een oude vrouw helpt haar die wens in vervulling te brengen. Maar dan moet de koningin zich wel houden aan een afspraak. Duur: 15 minuten.

Solveig en de draak Een Deens sprookje.
Een koningin verlangt naar kinderen. Ze slaat een waarschuwing van een profetes in de wind en baart een draak. Solveig, de dochter van een kruidenzoeker trouwt de draak en laat door haar moed, haar onverschrokkenheid, maar bovenal door haar onzelfzuchtige liefde zien wie er in de draak huist. Duur: 15 minuten.

Tobias Bijbelse vertelling.
De oude Tobit geeft zijn zoon Tobias opdracht een verre reis te ondernemen. Tobias zoekt hiervoor een reisgezel en vertrekt. Na een lange tocht met veel beproevingen komt de zoon uiteindelijk weer thuis. Duur: 12 minuten.

Varenka, een Russische legende
Een vrouw woont alleen in het bos. Een oorlog met kanonnen en soldaten dreigt dichterbij te komen. Ze bidt om een muur om haar huisje, zodat de soldaten haar niet vinden. Duur: 12 minuten.

Verhalen over de IJssel
De Gelderse IJssel wordt door sommige mensen gezien als de mooiste rivier van Nederland. Over het ontstaan, de relatie met Zutphen en een bisschop. Duur: 30 minuten

Ik verzorg ook cursussen om het vertellen te leren. contact

Optredens (archief)

 • Nationale Verteldag in Zutphen, 6 juni 2004
 • Wereldverteldag, 20 maart 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
 • Landheer voor één dag op kasteel Spaensweerd te Brummen, juli 2009
 • Verhalen in de wind, festival in De Waal, bij Den Burg op Texel, juli 2009
 • Het 5e Internationale Cellofestival in Zutphen, augustus 2009
 • Kerstviering vrijeschool De Kleine Johannes in Deventer, dec. 2009
 • Algemene jaarvergadering van de Liberale Joodse Gemeente, april 2010
 • Op kasteel De Valkenberg in Rheden, mei 2010
 • Opening Museum Boer Kip in Zutphen, juni 2010
 • Cultureel festival Midzomerschans op Texel, juni 2010
 • De Internationale Vredesdag, september 2010 en 2011
 • De Kunstkamer in Zutphen, dec. 2011
 • Uitreiking Vrijwilligersprijs in Doetinchem, dec. 2011
 • Kasteel De Wildenborch, voor het Vrouwengilde april 2012
 • Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hattem, juni 2012
 • Remonstrantse Gemeente Lochem. Startzondag van de liturgie, sept. 2012
 • Internationale dag van de Palliatieve Zorg, Deventer, okt. 2012
 • Wintermarkt Geert Grooteschool Amsterdam, nov. 2012
 • Goede Doelen Markt in Lochem, dec. 2012
 • Festival Verhalen Aan Boord, Houthaven in Zutphen, aug. 2013, 2015 en 2016.
 • Stedelijk Museum in Zutphen, verhalen bij etsen van Rembrandt, dec. 2013
 • Slow Art in Motion, in Zutphen, april 2014.
 • Gluren bij de buren, Zutphen in 2009, 2015 2017
 • Hortus in Nijmegen, augustus 2015, 2017
 • Dag van de Palliatieve zorg, in Deventer, Zutphen en Apeldoorn, 2014, 2015 en 2016.
 • Aandachtschenkerij, in de Martinikerk in Doesburg, jan. en nov. 2016.
 • De Boekerij in Zutphen, bij haar 25 jarig jubileum in 2015.
 • Uitgeverij Christofoor, bij haar 40 jarig bestaan in 2015.
 • Brummen, midwinterwandeling HOB in 2015 en 2016
 • De Vertelvloer in Den Haag aug. 2017
 • Cultuurhuis in Epse, febr. 2017
 • Kraaybekerhof in Zeist, febr. 2017
 • Polbeek, zorginstelling in Zutphen, 2014, 2016, 2017
 • Theetuin in Vierakker, 2017
 • Chr. Maatschappelijke Vrouwenbeweging, sept. 2017.
 • Warnsstaete, febr. 2017